Yrittäjän sanakirja – sanasto yrittäjyyteen ja laskuttamiseen
Yrittäjyydessä ja laskuttamisessa tulee paljon vastaan termejä joihin ei välttämättä muuten törmää. Teimme listan yleisimmistä termeistä liittyen yrittäjyyteen ja laskutukseen.
Mikä on arvonlisävero?
Arvonlisävero eli alv on kulutusvero, joka kohdistuu lähes kaikkien tavaroiden ja palveluiden kulutukseen. Suomen yleinen arvonlisäveroprosentti on 25,5 %, mutta joillakin hyödykkeillä on alennettu verokanta 14 % (esim. ruoka) tai 10 % (esim. lääkkeet ja kulttuuripalvelut). Alv 0 % on käytössä esimerkiksi tavaran myynnissä EU-maihin sekä EU-alueen ulkopuoliselle viennille.
Moni aloittava yrittäjä ajattelee virheellisesti verottajalle tilitettävän arvonlisäveron olevan yritykselle kulu. Arvonlisävero on välillinen vero, jonka maksaa aina kuluttaja.
Lisätietoa arvonlisäverosta ja sen laskemisesta verottomasta ja verollisesta hinnasta löydät artikkelistamme: Miten arvonlisävero lasketaan?
Mikä on käänteinen arvonlisäverovelvollisuus?
Käännetty arvonlisäverovelvollisuus tarkoittaa sitä, että palvelun myynnistä verovelvollinen on ostaja. Suomessa käännettyä arvonlisäverovelvollisuutta käytetään kun kyseessä on rakentamispalvelu tai siihen liittyvää työvoiman vuokrausta. Käännettyä verovelvollisuutta ei sovelleta tavaroiden myyntiin eikä rakentamispalvelun myyntiin yksityishenkilölle.
Isolta-laskutusohjelmalla saat tehtyä laskut myös käänteisellä arvonlisäverovelvollisuudella.
Lisätietoa käänteisestä verovelvollisuudesta löydät kattavasta artikkelistamme: Mikä on rakennusalan käännetty verovelvollisuus ja milloin sitä käytetään?
Mikä on maksumuistutus?
Maksumuistutus on muistutus siitä, ettei laskua ole maksettu eräpäivään mennessä. Maksumuistutuksen voi lähettää heti laskun erääntymisen jälkeen. Muistutuskulujen vaatimisen kuluttajalta voi tehdä 14 päivän jälkeen eräpäivästä. Yrityksillä vastaavaa rajaa ei ole, mutta hyvä tapa on lähettää muistutus 5-7 pv eräpäivästä.
Maksumuistutus on muistutus, ei vielä perintä. Kannattaa olla ystävällinen koska tarkoituksena on säilyttää asiakkuus. Yleisin syy maksamattomuuteen on unohdus. Tässä esimerkkiteksti maksumuistutuksesta:
”Hei! Reskontramme mukaan laskunne on erääntynyt. Pyydämme maksamaan laskun pikaisesti laskun viitenumeroa käyttäen. Mikäli lasku on juuri maksettu, tämä maksumuistutus on aiheeton. “Otathan yhteyttä mikäli teillä on kysyttävää laskutukseen liittyen.”
Mikä on operaattoritunnus?
Operaattoritunnuksen perusteella verkkolasku ohjautuu oikealle välittäjälle. Tämän jälkeen verkkolasku ohjautuu vastaanottajan ostoreskontraan. Operaattoritunnuksesta käytetään myös nimeä välittäjän tunnus.
Esimerkiksi verkkolaskuoperaattorin Apix Messaging Oy:n operaattoritunnus 003723327487
Lisätietoa verkkolaskun lähettämisestä ja vastaanottamisesta löydät kattavasta artikkelistamme: Verkkolaskutus tutuksi – 10 asiaa, jotka jokaisen yrittäjän on hyvä ymmärtää.
Mikä on OVT-tunnus?
OVT-tunnus on lyhenne sanoista Organisaatioiden Välinen Tiedonsiirto. Sitä voidaan käyttää verkkolaskuosoitteena, mutta verkkolaskuosoite voi olla myös muuta muotoa.
OVT-tunnus koostuu Suomen verohallinnon tunnuksesta 0037, yrityksen Y-tunnuksesta ilman väliviivaa (8 merkkiä) sekä mahdollisesta tarkenteesta (enintään 5 merkkiä). Siten OVT-tunnuksen pituus on 12–17 merkkiä.
Esimerkiksi Isoltan OVT- tunnus on 003718540478.
Lisätietoa verkkolaskun lähettämisestä ja vastaanottamisesta löydät kattavasta artikkelistamme: Verkkolaskutus tutuksi – 10 asiaa, jotka jokaisen yrittäjän on hyvä ymmärtää.
Mikä on verkkolasku?
Verkkolasku tarkoittaa yritykselle tai muulle organisaatiolle lähetettävää sähköistä laskua, joka välittyy vastaanottajalle digitaalisessa ja koneluettavassa muodossa. Verkkolasku kulkeutuu vastaanottajalle verkkolaskuoperaattorin avulla muutamassa minuutissa.
Lisätietoa verkkolaskun lähettämisestä ja vastaanottamisesta löydät kattavasta artikkelistamme: Verkkolaskutus tutuksi – 10 asiaa, jotka jokaisen yrittäjän on hyvä ymmärtää.
Mikä on verokohtelukoodi?
Verkkolaskulaki vaatii laskuttajaa lisäämään verkkolaskulle verokohtelukoodin eli alv-koodin. Verokohtelukoodien avulla pystytään automatisoimaan taloushallintoa. Erityisesti tämä auttaa kansainvälisessä kaupassa, kun arvonlisäveroa ei tarvitse tulkita pelkän tekstin ja ulkomaisten arvonlisäveropykälien perusteella
Esimerkiksi kotimaan myynnin verokannoilla 10, 14 tai 24 prosenttia käytetään koodia S – Normaali kotimaan myynti.
Muut verokohtelukoodit:
- K – yhteisökauppa
- G – Kauppa kolmansien maiden yritysten kanssa
- AE – Kotimaan käännetty verovelvollisuus
- O – Arvonlisäveroalan soveltamisalan ulkopuolinen myynti
- Z – Nollaverokannan alainen myynti
- E – Verosta vapautettu myynti, josta ei ole vähennysoikeutta
Mikä on viivästyskorko?
Viivästyskorko on korko, jota joudutaan suorittamaan jos laskua ei ole maksettu eräpäivään mennessä. Viivästyskorko hyvittää laskuttajaa viivästyksen johdosta. Viivästyskorko tulee mainita alkuperäisellä laskulla, jotta se voidaan veloittaa.
Kuluttajakaupassa viivästyskorko on 7 prosenttiyksikköä korkeampi kuin Euroopan keskuspankin määrittämä viitekorko. Viitekorko on tällä hetkellä 0 %, joten viivästyskorko on tällöin 7 %. Yritysten välillä voidaan sopia myös tätä korkeammasta viivästyskorosta.
Isolta-laskutusohjelmalla saat lisättyä helposti haluamasi eräpäivän ja viivästyskoron laskulle.
Mikä on yksityinen elinkeinoharjoittaja?
Yksityinen elinkeinoharjoittaja on henkilö, joka harjoittaa liiketoimintaa omaan lukuunsa toisin kun yhtiö. Yleiskielessä puhutaan usein toiminimestä tai toiminimiyrittäjästä. Toiminimiyrittäjyys on yleisin yritysmuoto aloittavien yrittäjien keskuudessa. On hyvä muistaa, että veloista vastataan henkilökohtaisella omaisuudella.
Muut yhtiömuodot ovat:
- Osakeyhtiö
- Avoin yhtiö
- Kommandiittiyhtiö
- Osuuskunta
Mikä on Y-tunnus?
Y-tunnus eli yritys- ja yhteisötunnus on yrityksen yksilöimiseen käytetty tunnus. Y-tunnuksia hallinnoidaan yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä (YTJ).
Y-tunnus koostuu kahdeksasta numerosta, joista viimeinen on tarkistenumero. Esimerkiksi Isoltan Y-tunnus on 1854047-8.