Home » Blogi | FI » BIC-koodi – mikä se on ja milloin sitä tarvitaan? Lue pikaopas ja tarkista pankkien SWIFT-tunnukset

BIC-koodi – mikä se on ja milloin sitä tarvitaan? Lue pikaopas ja tarkista pankkien SWIFT-tunnukset

kuvassa papereita ja laskin

BIC-koodi (eli business identifier code tai vanhempi nimitys bank identifier code) on kansainvälinen pankkitunniste, jonka tarkoitus on varmistaa maksujen kohdistuminen oikeaan pankkiin. Välillä samasta asiasta käytetään myös termiä SWIFT-koodi.

Kyseessä on 8 tai 11 merkkiä pitkä koodi, jota käytetään erityisesti kansainvälisissä maksuissa sekä SEPA-alueella IBAN-tilinumeroiden kanssa. Tarkoituksena on tehdä maksuliikenteestä paitsi turvallista, myös nopeaa ja tarkkaa. Kotimaan maksuissa ja SEPA-alueella BIC-koodi täydentyy yleensä maksutietoihin automaattisesti IBAN-tilinumeron perusteella, eli koodia ei tarvitse erikseen näpytellä.

Tästä artikkelista löydät vastaukset yleisimpiin BIC-koodia koskeviin kysymyksiin. Artikkelin alusta voit myös tarkistaa Suomessa toimivien pankkien BIC-koodit.

Suomessa toimivien pankkien BIC-koodit eli SWIFT-tunnukset

Suosituimpien Suomessa toimivien pankkien ja maksulaitosten BIC-tunnukset eli SWIFT-koodit näet alta.

PankkiBIC-koodi
OPOKOYFIHH
NordeaNDEAFIHH
Danske BankDABAFIHH
S-PankkiSBANFIHH
AktiaHELSFIHH
Alisa PankkiEVSEFIHH
Holvi (maksulaitos)HOLVFIHH
SäästöpankkiITELFIHH
POP PankkiPOPFFI22
ÅlandsbankenAABAFI22

Pankeilla BIC-koodi toimii myös välittäjätunnuksena verkkolaskutuksessa. Tämä on hyvä tietää, jos olet yrittäjä, joka lähettää asiakkailleen verkkolaskuja

Välittäjätunnus kertoo, minkä välittäjän kautta verkkolaskut lähetetään. Esimerkiksi OP:n välittäjätunnus on OKOYFIHH ja Nordean NDEAFIHH.

Myös muita välittäjätunnuksia on käytössä. Kattavan listan löydät TIEKE:n verkkosivuilta.

Termit tutuiksi: BIC, SWIFT, IBAN ja SEPA

BIC-tunnuksesta puhuttaessa esiin nousevat usein myös lyhenteet SWIFT, IBAN ja SEPA. Käydään siis termit ensin lyhyesti läpi.

  • BIC-tunnus tai BIC-koodi on yksilöivä pankkitunniste, jota käytetään pankkien välisessä maksuliikenteessä. Koodi tarvitaan erityisesti kansainvälisissä tilisiirroissa, joissa maksun täytyy löytää oikeaan pankkiin luotettavasti ja tarkasti. 
  • BIC-koodia kutsutaan välillä edelleen myös SWIFT-koodiksi, koska sen on kehittänyt Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication -järjestö (SWIFT), joka vastaa pankkien välisen maksuliikenteen standardoinnista ja turvallisuudesta. SWIFT-koodilla ja BIC-koodilla viitataan siis samaan asiaan.
  • BIC-koodi toimii yhdessä IBAN-tilinumeron kanssa. IBAN (International Bank Account Number) on kansainvälinen tilinumero, joka kertoo yksilöidysti maksun vastaanottajan tilin. Suomalainen IBAN-tilinumero sisältää aina yhteensä 18 merkkiä.
  • SEPA-alue (Single Euro Payments Area) on yhtenäinen euromaksualue, johon kuuluvat EU-maat ja muutamia muita Euroopan valtioita. SEPA-alueella BIC-koodia käytetään yhdessä IBAN-tilinumeron kanssa maksujen sujuvoittamiseksi ja standardoimiseksi.

Käytännössä BIC-koodi varmistaa, että maksut ohjautuvat täsmällisesti oikealle pankille. Esimerkiksi ulkomaanmaksuissa pankki pyytää sekä IBAN-tilinumeron että vastaanottajan pankin BIC-koodin, jotta maksun käsittely onnistuu sujuvasti ja ilman viivästyksiä. 

Vaikka BIC-koodia ei yleensä tarvita kotimaan tilisiirroissa, se on välttämätön osa kansainvälistä maksujärjestelmää, kun tarkoituksena on varmistaa maksujen turvallisuus ja tarkkuus.

Mistä BIC-koodi muodostuu?

BIC-tunnus muodostuu 8 tai 11 merkistä, jotka kertovat pankin yksilölliset tiedot. Ensimmäiset neljä merkkiä kuvaavat pankin nimeä, ja ne ovat aina kirjaimia. Seuraavat kaksi merkkiä edustavat maan ISO-koodia, esimerkiksi Suomen koodi on FI. Koodin seuraavat kaksi merkkiä tai numeroa osoittavat pankin sijainnin tai kaupungin.

Esimerkkinä Nordean BIC-koodi NDEAFIHH:

  • NDEA: Nordea
  • FI: Finland
  • HH: Helsinki

Jos koodi on 11-merkkinen, viimeiset kolme merkkiä yksilöivät pankin tietyn haarakonttorin tai osaston.

Mihin BIC-koodi laitetaan maksua tehdessä?

BIC-koodin paikka maksutapahtumassa riippuu maksujärjestelmästä ja siitä, mihin maahan maksu lähetetään. SEPA-alueella, kuten EU-maissa, BIC-koodia ei yleensä tarvitse näpytellä erikseen, koska järjestelmä täyttää sen automaattisesti, kun syötät saajan IBAN-tilinumeron. Käytännössä pankkien järjestelmät siis tunnistavat BIC-koodin IBAN-tilinumeron perusteella.

Jos kuitenkin teet maksua SEPA-alueen ulkopuolelle, maksujärjestelmä saattaa pyytää sinua lisäämään BIC-koodin käsittelyä varten. BIC-koodi ja IBAN-tilinumero on aina tarkistettava huolellisesti, sillä niiden avulla maksu ohjautuu oikeaan pankkiin ja saajalle ilman viivästyksiä.

Mistä löydän BIC-koodin, jos kyse on ulkomaan maksusta?

Kun teet kansainvälisiä maksuja SEPA-alueen ulkopuolelle, BIC-koodi löytyy yleensä maksunsaajan pankin antamista tilitiedoista, kuten laskusta tai pankin vahvistuksesta. 

Jos koodi ei ole suoraan saatavilla, sen voi tarkistaa maksunsaajan pankin verkkosivuilta tai ottamalla yhteyttä kyseiseen pankkiin. 

Vastaavasti saatat tarvita oman pankkisi BIC-koodia, jos joku on siirtämässä sinulle rahaa rajojen yli. Suomessa toimivien pankkien BIC-koodit löydät tämän artikkelin alusta.

Monet kansainväliset pankkihakemistot ja verkkopalvelut tarjoavat mahdollisuuden etsiä ulkomaisten pankkien BIC-koodeja pankin nimen ja maan perusteella.